dimecres, 20 de gener del 2010

Panificadora

La panificadora s'ha espatllat!
Com sempre passa, no trobo el val de compra i no podré repara-la amb la garantia, he de continuar remenant calaixos.

Per tant he decidit provar la recepta del pa fet amb la cocot de pírex. Com tots els pans que faig, ha quedat una mica massa compacte, bo de gust, ben cuit, però ha pujat poc. No acabo de veure perquè no puja prou, quan vaig treballar la massa era tova, no enganxosa, i es podia treballar bé. El proper cop, provaré de posar una mica menys de temperatura i allargar l'estona de fer-lo pujar.

He fet un segon pa, amb una recepta lleugerament diferent, molt senzilla però preveu deixar pujar el pa a temperatura ambient 1
h. La diferència ha estat un pa més gran (igual d'alt) i per tant més lleuger.

La recepta (http://www.cuinaperllaminers.com/2009/08/pa-amb-cassola-pyrex.html)
300 g de farina de força - 175 ml d'aigua mineral - 15 g de llevat fresc de forner - 20 g d'oli d'oliva - 5 g de sal

En un bol, s'escalfa l'aigua fins que sigui tèbia, i s'hi desfà el llevat. En un bol més gran, s'hi col·loca la farina amb l'aigua i el llevat, i l'oli. S'amassa durant 10 minuts. S'hi afegeix la sal, i s'amassa fins que s'hagi incorporat totalment. Es deixa llevar tapat amb un drap de cuina dins un lloc aïllat de corrents d'aire fins que dobli el seu volum. Passat el temps de llevat, s'amassa durant un parell de minuts fins que la massa s'hagi desgasificat.

Se li dóna forma arrodonida, i es col·loca dins la cassola pyrex pintada amb oli. Es deixa llevar durant una hora dins la cassola tapada, i tot seguit s'enforna a 200ºC (400ºF) sense preescalfar el forn durant 40 minuts o fins que sigui ros.

6 comentaris:

Eva Flores ha dit...

Hola! Gracies per deixar-me un comentari al bloc.
Jo sempre amaso el pa a la panificadora, a mà només ho he fet un parell de vegades.
El tipus d'amassat i els temps de repòs influeixen en el fet que pugin més o menys. A l'amassat han d'agafar aire (has provat el mètode Bertinet? tinc el vídeo al meu bloc) i els llevats han de ser llargs però no en excès.
m'ha agradat veure el teu hort.
pt!

Molsa ha dit...

Gràcies per contestar. Llegint altres receptes teves he anat millorant la tècnica i els llonguets estan sortint boníssims.

mªjosé+miguel ha dit...

hola,
blogejant hem arribat fins aqui. estem pensant en fer un hortet a la nostra terraceta del poble sec... pero veient la pinta que fa el teu pa de poma ... ens hem decidit a fer-te una pregunta: on compres la farina de força? nosaltres tambe volem fer el pa a casa, pero no la trobem enlloc.
moltes gracies per avançat i felicitats pel blog.
miquel&maria

Molsa ha dit...

Conseguir farina de força m'ha costat bastant. Però últimament en tenen al Mercadona, i tot i que no és la millor, està molt bé de preu. Tot i això aprofito i en compro a forns de poble que és toc segur.

Unknown ha dit...

hola soc en felipe i estudio ala uab ara estic fen una investigació. sobre el horts urbans de bcn. amb el tema del compostage i voldria sapiguer si tu estas fen el teu propi compost ya que axi hi pots estalviar, fertilizants i utilitzar productes quimics. doncs si te interesa continuarem en contacte et sembla.

Molsa ha dit...

Hola, Felipe:
No faig compost, perquè no tinc espai pel dipòsit. Com a fertilitzant uso guano.